Menyknapp

Herrskräddare

bannerbild

Herrskräddare

600 yh-poäng

Längd: 3 år

Utbildningstid: 2024-08-26 - 2027-05-28

Studietakt: Heltid

Praktik: LIA 30 veckor

Kostnadsfri CSN-berättigad

En herrskräddare är den som bevarar det traditionella hantverket just för att man förhåller sig till traditionsenliga regler – man måste hålla sig inom vissa ramar.

Till exempel så ska det alltid finnas en knapp mer på ärmslitsen än vad det gör mitt fram men det får aldrig vara mer än fyra knappar på ärmslitsen. Kragen och slagen har sina bestämda mått och kavajens längd likaså.

En herrskräddare arbetar främst med kostymer, rockar, uniformer och frackar.

Jag gillar regler och vill lära mig det traditionella hantverket. Min dröm är att arbeta med scenkonst på en teater eller opera. Jag känner en frid, ära och glädje när jag arbetar med skrädderi som jag aldrig tidigare upplevt. /Dakshina

Att tråckla, pikera, pricksticka och formpressa är vardag i herrskräddarens arbete. Det tunga skräddarjärnet tillsammans med bulvasken är några av herrskräddarens verktyg för en god press.

Kritstreck, Glencheck och slagsiden är material som finns på herrskräddarens hylla tillsammans med tagel, vattulin, domestik, lärft och kragfilt.

Visste du att i en skräddarsydd kavaj finns det ca 5000 stygn där mer än 80 % är sydda för hand?

Välkommen på Öppet hus! (digitalt)

20 mars kl. 17.00

Att arbeta som skräddare

Det krävs att en skräddare är skicklig i både sömnad och att konstruera mönster som är anpassade efter kundens mått, figur och önskningar om modell. Man arbetar noggrant och med precision för att nå exakt det resultat som kunden önskar. Genom sin goda materialkunskap och känsla för silhuett och passform är skräddaren rådgivare till kunden i fråga om modell, val av material och tillbehör.

Under din utbildning får du kunskaper i det gamla traditionella hantverket, men även i den senaste datatekniken. Du kommer också att ha höga kunskaper i hantverket och vetskap om plaggens uppbyggnad från idé till färdig produkt med allt vad det innebär av kreativitet, insikt, förståelse och samarbete.

Efter fullgjord utbildning

Herrskräddaren kan arbeta i ett eget företag, som frilans på uppdrag eller som anställd. Möjligheterna är många!

 • Skräddare
 • Tillskärare
 • Direktris/Mönsterkonstruktör/ Garment Technician
 • Kostymmästare
 • Ändringsskräddare

Arbetslivets medverkan

Vi samarbetar med företag, skrädderier, teatrar, konfektionsföretag och andra aktörer över hela världen för att säkerställa att utbildningen motsvarar den kompetens som efterfrågas av branschen. Med hjälp av utbildningens idag ca 150 samarbetande företag nationellt och internationellt, får du som student en gedigen inblick i olika verksamheter och skapar ett nätverk som ökar chanserna till ditt drömjobb.

LIA - Lärande i arbete

En del av utbildningen är förlagd på företag för att ge dig en yrkesmässig inblick och ökade kunskaper inom yrkesområdet. Du skapar kontakter i branschen innan du är klar med utbildningen, något som underlättar när det senare är dags att söka arbete. Möjligheten att få pröva dina förvärvade kunskaper i arbetslivet är en av LIAs stora vinster. Som studerande är du aktiv i planeringen av din LIA utifrån dina ambitioner och kursplaner.

Förkunskaper

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier
 • Godkänt i följande kurser eller motsvarande kunskaper på hantverksprogrammet:
  Textil design 1, eller Hantverksteknik 1 (200p)
  Textil design 2, eller Hantverksteknik 2 (200p)
  Textil design 3, eller Hantverksteknik 3 (200p)
  Textil design 4, eller Hantverksteknik 4, (200p)
  Mönsterkonstruktion 1, 100p

Kursinnehåll

Kursen består av flera plagg, byxa, väst och blus/skjorta, i syfte att ge en grund i hur man på ett traditionellt sätt kan tillverka plaggen med tillhörande detaljer samt ge kunskaper om tillverkningsprocessen.

Kursen består av flera plagg, halv vattulinkavaj, blazer/kavaj och sidenbesättning, i syfte att ge en grund i hur man på ett traditionellt sätt kan tillverka plaggen med tillhörande detaljer samt ge kunskaper om tillverkningsprocessen.

Kursen består av flera plagg, kostym, ulster/rock, uniform eller svartskrädderi, i syfte att ge en grund i hur man på ett traditionellt sätt kan tillverka plaggen med tillhörande detaljer samt ge kunskaper om tillverkningsprocessen.

Målet för kursen är att få fördjupade kunskaper om, och yrkesmässiga kunskaper i datoriserad mönsterhantering. De studerande ska få en inblick i CAD-program för att skapa egen design samt få kunskap om produktskisser och snittritning.

Kursen innehåller bland annat konstruktion och mönsterbearbetning på data samt plagg-, produktions- och detaljskiss på data.

Kursen syftar till att de studerande ska få en förståelse kring ekonomiska faktorer som påverkar företag i skrädderibranschen. De ska få praktisk kunskap i att starta företag samt om vilka förutsättningar som finns för entreprenörskap i branschen.

Målet för kursen är att de studerande genom att göra ett Gesällarbete enligt gällande bestämmelser fastställda av Sveriges Skrädderiförbund, kan visa på en utvecklad förmåga att självständigt planera och genomföra ett praktiskt arbete utifrån en problemformulering. De studerande ska dessutom kritiskt granska och diskutera arbeten. Arbetet presenteras vid ett seminarium där både genomförandeprocess och slutprodukt visas.


Kursen syftar till att de studerande får grundläggande kunskaper i konfektionsteknik med rationellt utförande samt tillskärning, planering, och tillverkning av en produkt. De studerande skall också få kunskap om olika ändringar och metoder för ändringar på färdiga plagg.

Målet för kursen är att den studerande
ska få en yrkesmässig inblick i ett branschföretag och ökade kunskaper inom yrkesområdet. LIA perioden skall bidra till att de studerande utvecklar sitt initiativ-tagande, sin handlingsförmåga, sin kvalitetsmedvetenhet samt ökad social och kommunikativ kompetens.

Kursen syftar till att de studerande ska få ytterligare fördjupad kunskap och erfarenhet i yrkesrollen, att de utvecklar sitt initiativtagande, sin handlingsförmåga, sin kvalitetsmedvetenhet samt stärker sina kunskaper om miljö och arbetsmiljöaspekter. Att de ska fungera som en i arbetslaget och utföra tilldelade arbetsuppgifter med självständighet och kvalitetstänkande, de ska kunna möta arbetslivets krav när det gäller yrkesskicklighet.

Målet för kursen är att de studerande ska få fördjupade kunskaper om olika material, nutid och framtid, bindningar, egenskaper, tillverkningssätt samt specifikt förekommande material inom skrädderiteknik. Den studerande skall få kunskaper om olika miljöaspekter.

Kursen syftar till att de studerande ska få yrkesmässiga kunskaper i manuell mönsterkonstruktion av plagg och detaljer förekommande inom den genren man inriktar sig mot i skrädderi.

Målet för kursen är att de studerande ska få kunskaper i det engelska fackspråket som krävs för att arbeta i internationaliserade företag inom yrket. Engelskan formas av branschens behov, för att de studerande ska få ett större ordförråd och kunskap inom branschspråket.

Intresseanmälan
Vill du veta när kursen/utbildningen öppnar upp för ansökan igen? Anmäl ditt intresse så meddelar vi dig när nästa ansökningsperiod öppnar. Några av våra utbildningar/kurser startar enbart höst eller vår.600 yh-poäng

Längd: 3 år

Utbildningstid: 2024-08-26 - 2027-05-28

Studietakt: Heltid

Praktik: LIA 30 veckor

Kostnadsfri CSN-berättigad