Menyknapp

Klänningsskräddare

bannerbild

Klänningsskräddare

600 yh-poäng

Längd: 3 år

Utbildningstid: 2024-08-26 - 2027-05-28

Studietakt: Heltid

Praktik: LIA 30 veckor

Sista ansökningsdag: 2024-04-15

Kostnadsfri CSN-berättigad

En klänningsskräddare har helt fria tyglar. Det finns inga regler att förhålla sig till men konstruktionen och underarbetet är viktigt. De tekniker som vi lär ut är vanligt förekommande inom couturen och är ofta tidskrävande.

Till skillnad från dam- och herrskräddare som arbetar med material som går att styra måste en klänningsskräddare acceptera materialets egenskaper och anpassa modell och sömnad efter det.

En klänningsskräddare arbetar främst med kjolar, blusar, klänningar, korsetter, samt bal-, brud- och festklänningar.

Målet med att läsa till klänningsskräddare är att jag vill förverkliga min dröm om att arbeta med brud- och fest. Efter utbildningen vill jag starta ett eget skrädderi och tillverka de blivande brudarnas drömklänningar! /Rebecka

Klänningsbroderi så som krustering, matlassé eller att sy kråkspark tillhör klänningsskräddarens område. Tyger som siden, sammet och gepyrspets hittar man i en klänningsskräddares tygförråd.

Det är vanligt att flera klänningsskräddare syr tillsammans på ett plagg som kräver mycket handsömnad – Det kallas för att sy i bolag.

Välkommen på Öppet hus! (digitalt)

20 mars kl. 17.00

Att arbeta som skräddare

Det krävs att en skräddare är skicklig i både sömnad och att konstruera mönster som är anpassade efter kundens mått, figur och önskningar om modell. Man arbetar noggrant och med precision för att nå exakt det resultat som kunden önskar. Genom sin goda materialkunskap och känsla för silhuett och passform är skräddaren rådgivare till kunden i fråga om modell, val av material och tillbehör.

Under din utbildning får du kunskaper i det gamla traditionella hantverket, men även i den senaste datatekniken. Du kommer också att ha höga kunskaper i hantverket och vetskap om plaggens uppbyggnad från idé till färdig produkt med allt vad det innebär av kreativitet, insikt, förståelse och samarbete.

Efter fullgjord utbildning

Klänningsskräddaren kan arbeta i ett eget företag, som frilans på uppdrag eller som anställd. Möjligheterna är många!

  • Skräddare
  • Tillskärare
  • Direktris/Mönsterkonstruktör/ Garment Technician
  • Kostymmästare
  • Ändringsskräddare

Arbetslivets medverkan

Vi samarbetar med företag, skrädderier, teatrar, konfektionsföretag och andra aktörer över hela världen för att säkerställa att utbildningen motsvarar den kompetens som efterfrågas av branschen. Med hjälp av utbildningens idag ca 150 samarbetande företag nationellt och internationellt, får du som student en gedigen inblick i olika verksamheter och skapar ett nätverk som ökar chanserna till ditt drömjobb.

LIA - Lärande i arbete

En del av utbildningen är förlagd på företag för att ge dig en yrkesmässig inblick och ökade kunskaper inom yrkesområdet. Du skapar kontakter i branschen innan du är klar med utbildningen, något som underlättar när det senare är dags att söka arbete. Möjligheten att få pröva dina förvärvade kunskaper i arbetslivet är en av LIAs stora vinster. Som studerande är du aktiv i planeringen av din LIA utifrån dina ambitioner och kursplaner.

Förkunskaper

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

  • Godkänt i följande kurser eller motsvarande kunskaper på hantverksprogrammet:

    Textil design 1, eller Hantverksteknik 1 (200p)
    Textil design 2, eller Hantverksteknik 2 (200p)
    Textil design 3, eller Hantverksteknik 3 (200p)
    Textil design 4, eller Hantverksteknik 4, (200p)
    Mönsterkonstruktion 1, 100p

Kursinnehåll

Kursen består av flera plagg, byxa, väst och blus/skjorta, i syfte att ge en grund i hur man på ett traditionellt sätt kan tillverka plaggen med tillhörande detaljer samt ge kunskaper om tillverkningsprocessen.

Kursen består av flera plagg, kjol, lättare klänning - ”den lilla svarta”, ensemble och korsett, i syfte att ge en grund i hur man på ett traditionellt sätt kan tillverka plaggen med tillhörande detaljer samt ge kunskaper om tillverkningsprocessen.

Kursen består av flera plagg, Chaneldräkt, festplagg, klänning och drapering, i syfte att ge en grund i hur man på ett traditionellt sätt kan tillverka plaggen med tillhörande detaljer samt ge kunskaper om tillverkningsprocessen.

Målet för kursen är att få fördjupade kunskaper om, och yrkesmässiga kunskaper i datoriserad mönsterhantering. De studerande ska få en inblick i CAD-program för att skapa egen design samt få kunskap om produktskisser och snittritning.

Kursen innehåller bland annat konstruktion och mönsterbearbetning på data samt plagg-, produktions- och detaljskiss på data.

Kursen syftar till att de studerande ska få en förståelse kring ekonomiska faktorer som påverkar företag i skrädderibranschen. De ska få praktisk kunskap i att starta företag samt om vilka förutsättningar som finns för entreprenörskap i branschen.

Målet för kursen är att de studerande genom att göra ett Gesällarbete enligt gällande bestämmelser fastställda av Sveriges Skrädderiförbund, kan visa på en utvecklad förmåga att självständigt planera och genomföra ett praktiskt arbete utifrån en problemformulering. De studerande ska dessutom kritiskt granska och diskutera arbeten. Arbetet presenteras vid ett seminarium där både genomförandeprocess och slutprodukt visas.


Kursen syftar till att de studerande får grundläggande kunskaper i konfektionsteknik med rationellt utförande samt tillskärning, planering, och tillverkning av en produkt. De studerande skall också få kunskap om olika ändringar och metoder för ändringar på färdiga plagg.

Målet för kursen är att den studerande
ska få en yrkesmässig inblick i ett branschföretag och ökade kunskaper inom yrkesområdet. LIA perioden skall bidra till att de studerande utvecklar sitt initiativ-tagande, sin handlingsförmåga, sin kvalitetsmedvetenhet samt ökad social och kommunikativ kompetens.

Kursen syftar till att de studerande ska få ytterligare fördjupad kunskap och erfarenhet i yrkesrollen, att de utvecklar sitt initiativtagande, sin handlingsförmåga, sin kvalitetsmedvetenhet samt stärker sina kunskaper om miljö och arbetsmiljöaspekter. Att de ska fungera som en i arbetslaget och utföra tilldelade arbetsuppgifter med självständighet och kvalitetstänkande, de ska kunna möta arbetslivets krav när det gäller yrkesskicklighet.

Målet för kursen är att de studerande ska få fördjupade kunskaper om olika material, nutid och framtid, bindningar, egenskaper, tillverkningssätt samt specifikt förekommande material inom skrädderiteknik. Den studerande skall få kunskaper om olika miljöaspekter.

Kursen syftar till att de studerande ska få yrkesmässiga kunskaper i manuell mönsterkonstruktion av plagg och detaljer förekommande inom den genren man inriktar sig mot i skrädderi.

Målet för kursen är att de studerande ska få kunskaper i det engelska fackspråket som krävs för att arbeta i internationaliserade företag inom yrket. Engelskan formas av branschens behov, för att de studerande ska få ett större ordförråd och kunskap inom branschspråket.

Grafik
Ansökan öppen
Intresseanmälan
Vill du veta när kursen/utbildningen öppnar upp för ansökan igen? Anmäl ditt intresse så meddelar vi dig när nästa ansökningsperiod öppnar. Några av våra utbildningar/kurser startar enbart höst eller vår.



600 yh-poäng

Längd: 3 år

Utbildningstid: 2024-08-26 - 2027-05-28

Studietakt: Heltid

Praktik: LIA 30 veckor

Sista ansökningsdag: 2024-04-15

Kostnadsfri CSN-berättigad

Grafik
Ansökan öppen